Dofteana Village, Bacau County

News, history, geography, comunity, utilities, tourism *** New : free chat free blog

 
Latest articles

Village's Veterans (by Ana Hanganu)
Miss grand parents (by Daniela Chitigoi)
The duck dance (by Ana Hanganu)
Baptism Ritual (by Ana Hanganu)
Petronela Spoiala-Folk Music Singer
Wedding in Haghiac Village (by Daniela Chitigoi)
Traditional Wear (by Dana Camara)
Easter Tradition (by Dana Camara)
Investment in education (de Iulian Vasilica)
Dofteana Park Pension (by Iulian Vasilica)
Traditional Dance (by Ana Hanganu)
Bear Play (by Ana Hanganu)


Petronela Spoiala - Folk Music Singer

(this page is not yet translated)

Petronela SpoialaPoate că vorbind eu despre mine sunt oarecum subiectivă, dar incerc:
,,Nu am amintiri despre copilaria mea decat cântand, şi nu e o glumă proastă, cântam oriunde şi oricui. Sunt primul copil al familiei Lica şi Vasile Melinte, oameni gospodari, cu frica lui Dumnezeu. Mama cânta prin casă mereu, de la ea am luat "microbul", ca să zic aşa.
Îmi amintesc că încă de la grădiniţă cântam, aveam vreo 5 ani, eram aşa o mică vedetă, la serbări, la toate reuniunile de familie, împreună cu fratele meu dădeam adevărate spectacole, căci el mă acompania la ... mătură, evident!
Veneam la bunici la Cucuieţi, şi ei săracii se aşteptau să îi ajut la strâns de fân, dar eu înfigeam o furcă în pământ, pe post de microfon, şi le cantam de răsunau dealurile. Săracii, ei mureau de muncă şi mie îmi ardea de cântat! Sau mă urcam în pomii din livadă, şi de acolo eram auzită mai bine!
Oriunde mergeam toată lumea îmi spunea să le cânt, iar eu nu aşteptam să mă roage de două ori, doar cântând mă simţeam în elementul meu,.
Anii au trecut, liceeancă fiind mergeam la Casa de Cultura din Oneşti unde mă pregăteam cu domnul Eugen Bertea şi începusem o colaborare cu cei de la Doina Trotuşului. Dar soarta a avut alt plan cu mine. La 18 ani, încă din liceu, m-am căsătorit şi atunci cântecul a rămas pe planul doi. Au venit copiii, alte probleme, şi treptat am renunţat să mai merg la ansamblu, cei din noua mea familie, aveau o foarte proasta părere despre cei care cântă. Pe langă altele îmi spuneau că doar ţiganii cântă, ştiam că nu au dreptate, dar  încercam să le fac pe plac, să pot supravieţui între ei. Aşa că  am cântat doar copiilor când îi culcam.
Odata cu înaintarea în vârsta am realizat cât timp am pierdut. ani preţioşi, în care aş fi putut face altceva cu viața mea, cu cariera mea. În subconștientul meu îmi doream să o iau de la capăt, simțeam că nu sunt întreagă, eram împlinită ca mamă, dar ca artist, numai gândindu- mă, aveam un mare gol în suflet. Simțeam că trebuie să fac ceva și pe latura asta, știam că pot, dar nu știam de unde sa mai încep. Trecuseră totuși 15 ani, ani în care cântam prin casă în funcție de stările mele, încât copii mei înțelegeau ce simt, din cântece, din modul în care le cântam. Se pare că totuși acolo sus cineva mă iubește, mi s-a dat șansa să întalnesc oameni potriviți, exact la momentul potrivit, la moment de cumpănă din viața mea, un moment în care aproape că nu ma mai regăseam decat prin copii mei. Îmi place să cred că, și spun asta, m-am urcat în ultimul tren care a trecut prin gara vieții mele.
Mi s-a dat o șansă și voi profita de ea la maxim. Fac ore de canto cu doamna Lili Ungureanu și cu ajutorul dumneaei am fost prezentă, în câteva rânduri, în emisiunea ORA VESELIEI, a carui producator este domnul Eugen Ungureanu. De curand am avut si o aparitie la postul TV Etno și intenționez să fac și un videoclip! Evident nu mă voi opri aici, am planuri mari, și capricorn fiind, vreau să ajung cat mai sus. Mai sus însemnând până acolo unde voi simți că sufletul meu e liniștit, împacat! Știu că este foarte greu, sincer m-am izbit de ziduri reci, de oameni nepasatori, care li s-a parut curajul meu jignitor pentru comună, pentru sat, încercand din  rasputeri să mă demoralizeze și să-mi ia bruma de curaj. Dar nu mă voi împiedica, daca voi cădea mă voi târâ în genunchi până la primul copac și din nou mă voi ridica, cu mai multa fortă. Am copiii alături de mine, de la ei îmi iau forța, o forță magnifică ce nu îmi dă voie să privesc decât înainte. Și pentru ei voi reuși, știu asta!
În curând voi merge la Iași pentru o altă emisiune, sincer, sper ca în acest proiect să se implice și cei de la consiliul local, așa cred eu că ar fi bine, și orice ajutor contează, dar, daca nu voi găsi interes, voi reuși într-un fel sau altul!
Vreau să mulțumesc din suflet tuturor celor care m-au felicitat, care sunt alături de mine sufletește și le promit că nu îi voi dezamăgi niciodata!"Petronela Spoiala on media
Onesti Express | La izvor de cantec si de viataRomanian 

Disclaimer
Please note that translations are not yet verified, so there are many translations errors. With appologize.


 


Login Form
User name
Password
Verification codeIGSE
Enter code

InregistrareInvolve with this project

The Dofteana.ro project is under continous development. If you want to get involve you can help this project by sending any kind of information to be published on this site.

We respect privacy and author copyright.On Line Users
Total users : 637539
Guests : 637529
On this section : 13
Registered : 1
Administrator


About Dofteana.ro Project Terms of use web design&programming by VIMp
Romanian