Comuna Dofteana, Judeţul Bacau

Stiri, istorie, geografie, comunitate, utile, turism*** Nou : chat gratuit & blog

 

Ultimele articole

La sfat cu veteranii (de Ana Hanganu)
Dor de bunici (de Daniela Chițigoi)
Dansul Rata (de Ana Hanganu)
Ritualul Botezului (de Ana Hanganu)
Petronela Spoială - Muzică populară

Nunta în satul Hăghiac (de Daniela Chițigoi)
Portul popular (de Dana Camara)
Tradiții Pascale (de Dana Camară)
Investiţii în învăţământ (de Iulian Vasilica)
Pensiunea Dofteana Park (de Iulian Vasilica)
Dansul popular (de Ana Hanganu)
Jocul Ursului (de Ana Hanganu)
Portul popular al satului Hăghiac (de Ana Hanganu)


Parcul Dendrologic

Parcul Dendrologic Dofteana constituie o colecţie ştiinţifică dendrologico-silviculturală formată din peste 660 de specii şi varietăţi de arbori, ce se întinde pe o suprafaţă de 24 ha.

Este creaţia măiastră a unuia dintre cei mai mari şi pasionaţi silvicultori, IULIU MOLDOVAN, care a sădit lângă fiecare puiet o parte din sufletul său şi unde zi de zi a privit cum cresc scumpii lui arbori, cărora le-a purtat o grijă permanentă. Arboretumul Dofteana constituie o valoroasă colecţie de specii lemnoase, în special de răşinoase, atât din ţara noastră cât şi din alte ţări. Arboretumul prezintă o deosebită importanţă forestieră botanică, didactică, ştiinţifică şi social-culturală.

Întemeiat la începutul secolului XX, din punct de vedere forestier, arboretumul constituie un punct de aclimatizare a speciilor exotice şi, mai ales, a speciilor exotice de interes forestier.

Parc dendrologic

Vârsta la care au ajuns unele specii, 50 – 70 ani, precum şi dimensiunile realizate, cercetările efectuate asupra comportării lor, ne duc la concluzia că multe specii exotice au o valoare forestieră deosebită.

Arboretumul Dofteana este deosebit prin colecţia de răşinoase exotice care conţine specii ca: Pinus strobus; Pinus Jeffreyi Get B; Pinus ponderosa Lows; Pinus wollichiana A. B. Joks; Pinus baucsiana; Pinus contorta; Larix decidua var. polonica; Larix koenupferi; Picea orientalis; Picea obovata; Thuia plicata; Pseudotsuga meuziesii.

Parcul dendrologic

În revista “Viaţa forestieră” (1935), într-un articol “Cum l-am cunoscut pe Iuliu Moldovan” de prof. dr. ing. Popescu Zeletin redăm un fragment din convorbirea avută cu Iuliu Moldovan: “Priveşte în jur! Toţi sunt copiii mei, sunt o familie numeroasă, cu miile la Mihăieşti şi la Dofteana. Am încercat într-un spaţiu relativ restrâns “să înjghebez o societate a naţiunilor de arbori”. Toţi îmi sunt prieteni, toţi mă iubesc, pentru că fiecăruia odată cu plantarea I-am dat suflet din sufletul meu…şi pentru a-mi alina durerea despărţirii (de Mihăieşti) mi-am creat o altă familie numeroasă la Dofteana.”

În anii următori s-au plantat noi biogrupe de puieţi din specii exotice ca: Criptomeria Japonica, Juniperus virginiana, Pseudotsuga menziesii, Thuia occidentalis, Carya Globra, Diospyros virginiana.

Parcul dendrologic

Speciile de arbuşti decorativi se integrează armonios în peisajul arborescent, care, în perioada de înfrunzire şi înflorire, dau viaţă şi graţie. Începând cu galbenul clopoţeilor de aur (Forsiţia), cu rozetele de diferite nuanţe ale gutuiului japonez, cu cupele violete ale Magnoliei X. Soulangeana şi roşii-violete ale Magnoliei liliflora, se crează în arboretum o atmosferă de eleganţă şi parfum ce sporeşte frumuseţea peisajului primăvăratec.

Din punct de vedere social-cultural, Parcul Dendrologic Dofteana constituie un minunat loc de relaxare, excursii şi instruire pentru locuitorii comunei, dar şi ai localităţilor din împrejurimi.

Scris de Nicoleta Bucur, Februarie, 2009

English 

Acces utilizatori
Utilizator
Parola
Cod verificareLIRW
Introdu cod verificare

InregistrareImplică-te în acest proiect

Proiectul Dofteana.ro este în continua dezvoltare. Dacă doriţi să participaţi la dezvoltarea acestui proiect puteţi să o faceţi prin completarea informaţiilor de pe acest site cu diverse materiale ce ţin de comuna Dofteana: date despre tradiţii şi obiceiuri, fotografii, istorisiri populare, poveşti din bătrâni, diverse informaţii utile.
Delatii contact : click
Vă mulţumim.

Respectăm drepturile de autor şi intimitatea autorilor.

 On Line Users
Total utilizatori : 637577
Neinregistrati : 637567
In sectiune : 13
Inregistrati : 0


Despre proiectul Dofteana.ro Termeni si Conditii web design&programming by VIMp
English site